grup conic carraro romania

Sunt aproape sigur ca primul gand dimineata poate fi o ceasca de cafea, o vacanta pe care ti-o planifici de multa vreme sau ultimele stiri, dar ce te faci cand suna telefonul si mecanicul firmei partenere cu care lucrezi de ani buni iti striga la receptor, panicat , ‘’domnule, e groasa, ne-a cazut grupul conic de la utilaj’’; te panichezi si tu? No way? De ce? Pentru ca stii unde gasesti un grup conic utilaje de calitate. La noi!

Si-ti amintesti cum a fost prima oara cand, tanar debutant fiind, ai vazut acel un grup conic utilaje intr-un depozit, cand nu stiai nimic despre acesta si cum un maistru mai iscusit de la firma iti spunea ca e folositor nu doar la taiat friptura. A ras el, ai ras si tu, el mai tare, tu mai incet. De fapt, tanarul novice eram eu. Si pentru ca nu vreau sa o patesti si tu haide sa aflam impreuna cate ceva despre grupul conic.

Iar omul a privit acest grup conic utilaje si a exclamat, what the heck is that!

In primul rand, acesta nu taie friptura. Apoi trebuie sa stii ca un grup conic utilaje se mai numeste si angrenaj conic. Le poti spune cum doresti. Suntem amandoi smart, deci ne prindem iute ca, fiind vorba de un grup sau angrenaj, ne referim la mai multe piese care il compun. Cartile ne dau o definitie buna a grupului conic utilaje, iar aceasta este:

Grupurile conice sau angrenajele conice sunt piesele in care axele celor doi arbori se intersecteaza si fetele purtatoare de dinti ale angrenajelor au forma conica si servesc la transmiterea momentelor de torsiune si puterii mecanice intre doi arbori cu axele concurente in plan. Grupurile conice au ca scop nu numai reducerea mișcării (definite de raportul de transmisie), ci și decalajul de 90° dintre axele de rotație.

Fac o paranteza aici, intotdeauna sa ai cu tine, tinere specialist, informatii  tehnice. Cum ar fi cele de aici. Sunt scrise de oameni pregatiti. Poate si ei trecand candva prin mana unui maistru iscusit, ca al nostru.

Inapoi la grupul conic utilaje. Acesta este montat de cele mai multe ori pe arbori distantati, la 90 de grade, insa, uneori, complexitatea unui utilaj reclama si alte unghiuri. Acest lucru este posibil. Suprafata pasului angrenajelor este conica. Ajunsi aici, hai sa ne amuzam un pic. Asadar, gaseste raspunsul la ghicitoarea, de ce grupurile conice utilaje se numesc astfel. Atentie, maistrul e aici.

Iar grupul conic ce-mi facea?

Acum, ca avem definitia, hai sa aprofundam un pic cu informatii utile despre grupurile conice  si mai exact despre rotile conice care le compun. Astfel, grupurile conice pot fi: grupuri conice drepte si grupurile conice elicoidale (inclinate sau curbe). Comparativ cu angrenajele cilindrice, angrenajele conice au o tehnologie de fabricatie mai pretentioasa. De asemenea, fortele axiale care apar in aceste angrenaje complica, intr-o oarecare masura, constructia reazemelor arborilor de sustinere a rotilor.

Cele mai familiare tipuri de roti conice cu dantura dreapta au unghiuri de pas mai mici de 90 de grade si, prin urmare, sunt in forma de con. Acest tip de angrenaj conic se numeste extern deoarece dintii sunt indreptati spre exterior. Suprafetele de pas ale angrenajelor conice exterioare cu ochiuri sunt coaxiale cu arborii angrenajului; varfurile celor doua suprafete sunt la punctul de intersectie a axelor arborelui.

Rotile conice cu dantura dreapta sunt utilizate la viteze periferice reduse (= 23m/s), cand abaterile pasului si cele ale profilului nu produc inca solicitari dinamice mari si zgomot. Aceste roti sunt foarte sensibile la montaje mai putin precise si la deformatii sub sarcina ale arborilor de sustinere.

Grupurile conice utilaje care au unghiuri de inclinare mai mari de 90 de grade au dinti care se indreapta spre interior si se numesc roti dintate conice interne. Aceste angrenaje interne nu provoacă inversarea direcției arborelui de ieșire.

Rotile conice cu dantura curba 

Rotile conice cu dantura curba sunt utilizate la angrenajele cu viteze periferice mari, pana la 40m/s. Aceste angrenaje au o functionare silentioasa, grad de acoperire superior, durabilitate marita in exploatare si ofera posibilitatea maririi raportului de angrenare.

Rotile conice cu dantura inclinata 

Rotile conice cu dantura inclinata pot functiona la viteze periferice pana la 12m/s si se executa pe aceleasi masini de danturat ca si rotile cu dantura dreapta, dar cu o productivitate mai redusa. Din acest motiv, in locul rotilor conice cu dantura inclinata, se prefera rotile conice cu dantura curba, care se executa pe masini de mare productivitate. Un grup conic utilaje cu dantura inclinata este utilizat, de regula, atunci cand rotile au dimensiuni mari si, din acest motiv, nu poate fi prelucrat pe masini de danturat roti cu dantura curba.

Angrenajele conice care au unghiuri de pas de exact 90 de grade au dinti care sunt orientati spre exterior paralel cu axa si seamana cu elementele de pe o coroana. De aceea, acest tip de angrenaj conic se numeste angrenaj coroana.

Iar in timp ce unii desenau pe pereti…

Am fost curios cum si cand au aparut in viata noastra grupurile conice utilaje. Ai crede ca au aparut undeva in epoca industriala, prin secolul XIX. Oare maistrul ce ar spune? Nu stiu, dar cartile spun ca primele atestari ale angrenajelor conice se regasesc undeva in China antica, in secolul IV I.H., in timpul dinastiei Zhou. Tot China…

Cele mai vechi piese….

Cele mai vechi unelte conservate din Europa au fost găsite în Mecanismul Antikythera, un exemplu de dispozitiv cu angrenaje foarte timpuriu și complicat, conceput pentru a calcula astronomic poziții.  Ca sa vezi, au visat sa citeasca in stele si au realizat ca si pentru acest vis iti trebuie grup conic. Si l-au inventat.  Cei de astazi spun ca timpul său de construcție este estimat între 150 și 100 î.Hr. Apoi nu s-au mai oprit. Angrenajele apar în lucrări efectuate la Erou in Alexandria, în Egiptul roman aproximativ 50 d.Hr., dar pot fi gasite si la Scoala Alexandrina în secolul al III-lea î.Hr., in Egiptul Ptolemeic, și au fost foarte dezvoltate de greci – erudit Arhimede (287-212 î.Hr.).

un utilaj din istoria recenta, pentru a ajunge…

… Back in 2022.

Bine, bine, ar spune maistrul, istoria e frumoasa dar ai un grup conic, e aratos, e nou,  il privesti, stii totul despre el, straluceste. Dar la ce-ti trebuie? Primul lucru pe care ti-l amintesti este gluma lui de la inceputuri cu friptura. Ii zambesti. Nu ma mai prinzi azi. 🙂 Pentru ca e atat de simplu. Practic grupul conic este indispensabil functionarii oricarui utilaj performant, incepand cu cele din industria auto, continuand cu cele din industria utilajelor agricole, industria utilajelor grele si terminand cu industria textila. As adauga si industria militara dar astazi nu este un subiect prea placut. Totusi, Probabil, cel mai familiar domeniu economic unde gupul conic este folosit se afla in industria utilajelor agricole. Tractorul harnic intorcand solul sau insamantandu-l, combina care aduna roadele, frezele, presele, toate ascund in anatomia lor grupul conic utliaje.

… Back in 2022.

Daca vulturul ar fi un utilaj

Inchipuie-ti un vultur in zbor. E maestuos, e puternic, e greu si totusi, impotriva atator forte, el zboara si ne priveste in sus. Cum reuseste? Simplu, dand din aripi. Dar intre aripi, a caror geometrie e variabila (cand sus cand jos), si trup, care e intotdeauna drept, e ceva care le leaga si le face sa lucreze impreuna. In anatomie se numeste articulatie. Daca vulturul ar fi un utilaj, atunci articulatiile s-ar numi grupuri conice.

Iar ultimul gand seara, inainte de culcare a fost acela ca ziua nu a trecut fara rost. Pentru ca utilajul care suferea la prima ora a fost reparat. Mecanicul a fost multumit. Grupul conic pentru utilaje functioneaza de minune. Maine e weekend. Stii ce fac? Il invit pe maistru la o friptura.